facebook tracking

Skriv ett vinnande CV

Ditt CV bör vara kort samt koncist och helst inte mer än två, max tre sidor långt. Ditt CV är det första intrycket du gör på ansvarig rekryterare och det är därför värt att lägga ner lite tid på. Samla dina utbildningar och anställningar i ditt CV men anpassa dem till den typ av tjänst du söker. 

De meriter som inte är relevanta för tjänsten behöver inte nämnas. Lyft istället fram de meriter du har som faktiskt är viktiga för rollen. På detta sätt säkerställer du också att ditt CV inte blir för långt. Räkna inte heller bara upp vilken titel eller jobb du innehaft utan tänk på att tydligt men enkelt både beskriva vad företaget du jobbat för gör och vad din yrkesroll där inneburit i praktiken. Matcha detta mot vad som efterfrågas i det jobb du söker.

Om du inte har hunnit skaffa dig så mycket arbetserfarenhet än så försök visa på andra erfarenheter som visar att du lever upp till det efterfrågade t.ex. utbildningar, projekt eller förtroendeuppdrag.

Undvik klyschor

Försök att undvika tomma fraser som faktiskt inte säger någonting om dina färdigheter. Rekryteraren som läser ditt CV vill få en konkret bild av vad du kan och vad du har gjort tidigare, så undvik att du är duktig på att "hålla många bollar i luften". Ett bättre sätt kan vara att berätta på vilket sätt din sociala förmåga hjälper dig att vårda dina affärsrelationer eller att du vet hur du ska prioritera för att driva flera projekt löpande.

Less is more

Det känns kanske lockande att lägga på en massa färg i CV:t för att sticka ut eller infoga länkar till andra sidor eller forum som beskriver dig eller visar vad du åstadkommit, men tänk på att ett enkelt men stilrent CV aldrig är fel. Detta besparar också rekryteraren tid och du riskerar att inte sållas bort p.g.a. att ditt CV och dina meriter inte är lättillgängliga och tydliga.

Rensa bort stavfel

Innan du skickar iväg ditt CV så kontrollera det i stavningskontrollen eller be någon att läsa igenom det för att hitta eventuella stavfel och andra grammatiska fel. Stavfelen kan antyda att du är slarvig eller inte tillräckligt intresserad av tjänsten.

Exempel på upplägg i ett CV

- Person- och kontaktuppgifter
- Arbetslivserfarenhet
- Utbildningar/kurser
- Övriga meriter
- Språkkunskaper
- Referenser

Sträva efter att ha en tydlig struktur på ditt CV. Sortera informationen under rubrikerna och börja med det senaste jobbet först. Har du begränsad arbetserfarenhet kan det löna sig att börja med dina utbildningar för att visa på dina andra meriter.

Lycka till i författandet av ditt CV och välkommen till oss!

Inför intervjun

När du blir kallad till en anställningsintervju har du kommit igenom det första urvalet och är således ett steg närmare att få det jobb du sökt. Rekryteraren har alltså gjort bedömningen att du har en relevant profil för tjänsten utifrån CV och/eller personligt brev och är nyfiken på vad du kan bidra med både professionellt och personligen. Det är fortfarande ett antal kandidater kvar i processen, så genom att förbereda dig väl ökar du dina chanser att nå hela vägen fram. Tänk noggrant igenom varför du vill ha detta jobb och varför rekryteraren ska välja just dig.

Innan intervjun är det viktigt att du är påläst om det aktuella jobbet, om arbetsgivaren – men framförallt om dig själv och vad du kan bidra med. Under anställningsintervjun kommer frågor om ditt CV och ditt personliga brev att uppkomma, så att ha koll på vad du skrivit där är A och O. Att du har gjort research om jobbet och arbetsgivaren är jättebra, men låt det komma fram på ett naturligt sätt. Alla rekryterare är olika, så försök att känna av när du ska ta för dig och prata och när det är bättre att låta rekryteraren styra samtalet.

Förutom dina kvalifikationer och det du arbetat med tidigare, så vill rekryteraren veta mer om din bakgrund, dina intressen och personliga egenskaper. Så se till att tänka igenom hur du ska presentera dig själv på ett personligt och ärligt sätt. Ett mycket bra tips innan intervjun är att ta hjälp av vänner och familj som känner dig och träna på vanliga intervjufrågor som:

- "Vilka är dina styrkor och svagheter?" – Att kunna belysa både styrkor och svagheter bevisar att du har självinsikt så förbered dig väl och var beredd på att ge konkreta exempel.

- "Berätta om dina tidigare arbeten" 

- “Vad kan du bidra med?”

- “Vilka resultat har du uppnått i tidigare arbeten?”

Att vara nervös och lite spänd inför och under intervjun är vanligt och helt naturligt. Se till att vara väl förberedd för att ge dig själv de bästa förutsättningarna inför intervjun, vilket också kommer minska nervositeten. Om det känns väldigt jobbigt så berätta det för rekryteraren, så hjälper hen dig att bli lite mer avslappnad. Viktigt att komma ihåg är att pressen inte bara ligger på dig, utan även på rekryteraren. Det är lika mycket du som ska avgöra om tjänsten och företaget är rätt för dig som att du ska vara rätt för jobbet. Rekryterare och arbetsgivare behöver förvisso välja just dig men du ska också välja dem.

Några snabba tips för att lyckas på intervjun:

-Kom i tid! Var ute i god tid så att du inte riskerar att bli sen.

 -Ta med dina frågor och funderingar och skriv ned dem för att inte glömma någonting.

 -Ta med ditt CV, ansökan, eventuella intyg, betyg och kontaktuppgifter till referenser.

 -Var hel och ren men klä inte upp dig för mycket. Det viktigaste är att du känner dig bekväm i dina kläder.

 -Tänk på kroppsspråk, handslag, ögonkontakt och hållning.

 -Fråga om nästa steg i processen och när du kan förvänta dig att bli kontaktad.

Så går en intervju till

En intervju varar i regel mellan 30-90 minuter beroende på vilken roll det gäller och du träffar i ett första skede oftast en person, rekryteraren som ansvarar för rekryteringsprocessen. Ibland kan du få träffa en rekryteringsassistent som stöttar upp med intervjuandet. Rekryteraren styr upplägget för intervjun och du kommer att få berätta om dig själv och din bakgrund, samt varför du är intresserad av detta jobb och få ta del av information om företaget och utlyst tjänst. Rekryteraren kommer ställa en rad frågor som är bra att vara förberedd på. Frågor som kan uppkomma vid intervjun är:

- "Berätta om dig själv, vem är du och vad har du för intressen?"
- "Varför har du sökt det här jobbet?"
- "Vad har du arbetat med tidigare?"
- "Varför slutade du på tidigare arbeten?"
- "Om det är luckor i ditt CV, vad gjorde du under den perioden?"
- "Hur hanterar du stress i jobbet?"
- "Vilka arbetsuppgifter tycker du bäst om?"
- "Vad är viktigt för att du ska trivas på en arbetsplats?"
- "Varför ska vi anställa just dig?"
- "Vad kan du bidra med till detta arbetet?"
- "Vad tror du att du arbetar med om fem år?"

Ställ gärna frågor under intervjun och visa att du är intresserad och engagerad. Intervjun avslutas med information om nästa steg i processen. I vissa fall kan du bli ombedd att göra ett personlighets-/ och eller färdighetstest som komplement i bedömningen av dig som kandidat.

Om du vill kan du efter intervjun skicka ett mail där du tackar för en trevlig intervju och visa att du ser fram emot nästa kontakt. Om du inte fått någon återkoppling efter 14 dagar kan det vara bra att kontakta rekryteraren för att höra hur det går i processen.

Att få ett negativt besked efter en intervju kan kännas tungt och tråkigt men försök se det positiva, du blev inbjuden till intervjun för att rekryteraren ansåg att din profil var passande för tjänsten. Du har dessutom fått träna på intervjumomentet, vilket gör dig ännu mer bekväm i intervjusituationen till nästa gång. Tänk på att du även i hanteringen av ett negativt besked har en möjlighet att marknadsföra dig själv och hur du hanterar motgång på ett professionellt och föredömligt sätt. Rekryteraren kommer då med säkerhet att ha dig i åtanke för andra tjänster som kan passa dig framöver. 

Lycka till!

Teamtailor

Karriärsida från Teamtailor